Petitie: N831 Bergsche Maasdijk Veiliger voor fietsers met waardevolle monumentale bomen
BOMMELERWAARD – Het bewoners comité Eiland Nederhemert e.o. ‘Bergsche Maasdijk Veilig’ N831 Heusden Kromme Nol Well vraagt uw aandacht voor de navolgende petitie.
De gevaarlijke Eilandse dijk de N831 Heusden Well met fietssuggestiestroken wordt door fietsers gemeden. De gemeente Zaltbommel is een voorstander van een vrij liggend fietspad langs de Bergsche Maasdijk. De provincie hecht op dit moment meer waarde aan renovatie van de dijk en de kap van alle waardevolle monumentale bomen.
De gemeente Zaltbommel wil de Eilandsedijk de N831 Heusden Well graag veiliger maken door een vrij liggend fietspad langs de Bergsche Maasdijk aan te leggen. Als het aan de wegbeheerder de provincie ligt komt er nu helaas geen fietspad maar worden bij het komend wegonderhoud wel alle waardevolle monumentale bomen gekapt. Van het waterschap hoeven de bomen met roeken, vleermuizen en insecten etc niet weg.
Het bewonerscomité verzoekt het college van gedeputeerde staten van Gelderland geen onherroepelijke besluiten te nemen en het N831 vergunningstraject/project in samenspraak met de gemeente en het comité Bergsche Maasdijk Veilig aan te passen met een fietspad en weginrichting die behoud van de waardevolle monumentale bomen die nog lang niet aan hun levenseinde zijn mogelijk maakt. Er kan niet gegarandeerd worden dat de verkeersveiligheid verbetert zonder bomen en fietspad.
Het bewonerscomité Bergsche Maasdijk Veilig vraagt uw steun voor een fietspad met alle bomen door de petitie te ondersteunen en te delen via deze site: https://petities.nl/petitions/maak-de-bergsche-maasdijk-veiliger-voor-fietsers?locale=nl
Wist u dat?
1. Dat de gevaarlijke Eilandse dijk de N831 met fietssuggestiestroken gemeden wordt door het ontbreken van een apart fietspad, de provincie volgens het coalitieakkoord onveilige trajecten wil aanpakken en dat de gemeente Zaltbommel een afzonderlijk fietspad wil realiseren
2. Dat de wegbeheerder de provincie Gelderland al jaren bezig is met de voorbereiding van het groot onderhoud van de N831 en op 3 juli 2023 in de Speeltuin op het Eiland van Nederhemert het plan aan de omwonenden gepresenteerd heeft waarbij er nu geen invulling wordt gegeven aan een apart fietspad en dat de provincie zelfs alle 51x waardevolle monumentale bomen langs de Bergsche Maasdijk wil kappen met vermeende verhoging van verkeersveiligheid als doel. De provincie wil ook de bomen kappen waar de rijbaan veel breder is op een stuk onder de Gemeente Maasdriel waar wel een stuk fietspad ligt.
3. De provincie gebruikt de N339 als voorbeeld en daar zijn anders dan gesuggereerd zijn daar geen hagen langs de drempels en kan met gewone voertuigen nog steeds hard gereden worden.
4. De voorgestelde drempels met hagen kunnen dichter bij de twee bomenrijen aangelegd worden om het doorgaande verkeer bij de kruisingen beter te temperen.
5. Dat het doortrekken van het fietspad vanaf strandbad Well tot de Kromme Nol volgens de Keur van het waterschap mogelijk is voor een wegfunctie.
6. Dat er op waterkeringen geen andere bomen mogen komen en dat deze bomen volgens meerdere bronnen nu niet weg hoeven van het waterschap Rivierenland die deze dijk na 2035 versterkt
7. Het verwijderen van de bomen bij de kruisingen en gevaarlijke bochten zorgt juist voor meer verkeersgevaar omdat het natuurlijk sturend gedrag door het kappen van de bakenbomen 365 dagen per jaar sterk verslechtert en de verkeerssnelheid verder toeneemt zonder bomen
8. Dat er na de snelheidsverlaging uit 2018 van 80 naar 60km geen dodelijke ongevallen met bomen zijn geweest.
9. De kans op verlies van takken is gemiddeld 2 dagen per jaar met code oranje/rood waarbij er geen fietsers op de dijk zijn en zeer zware storm Polly heeft dankzij goed onderhoud van de bomen niet voor takkenverlies heeft gezorgd.
10. Het leefgebied van bijzondere vogels, dieren, insecten en planten daarmee zal verdwijnen. De aangetroffen rode lijst soorten roeken en vleermuizen worden onherstelbaar aangetast.
11. Het gaat over een beschermd dorpsgezicht waar de monumentencommissie een uitsterfbeleid van de bomen adviseert en negatief advies heeft gegeven over het in één keer kappen van alle bomen langs de dijk om de omgeving de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie
12. Het compensatieplan is ruimtelijk geen alternatief en schermt het zicht op het beschermde dorpsgezicht af en is door de beplantingskeuze in strijd met het open landschap uit het bestemmingsplan en zorgt voor nieuwe verkeersveiligheidsproblemen zonder daar onafhankelijk verkeersadvies over bekend is
13. Dat de provincie alleen met een VTA bomenonderzoek werkt en zonder BEA onderzoek niet verder kijkt naar behoud en inpassing van bomen die belangrijk zijn voor landschap, klimaat en natuur en rode lijst soorten zoals roeken en vleermuizen wijken als de totaalkap wordt doorgezet.
14. Dat een groene impuls, het inrichtingsplan geen totaalkap mag rechtvaardigen van waardevolle monumentale bomen waarvan het merendeel nog een levensduur tot de volgende onderhoudsperiode van 5 tot of nog veel langer meer dan 15 jaar.
15. Er nog geen oost west fietspad binnen de Bommelerwaard ligt en dat een fietspad langs de N381 Bergsche Maasdijk past in een netwerk van veilige (snelfiets)routes met een bovenregionaal karakter in een beschermd dorpsgezicht met bomen.
Het bewonerscomité Bergsche Maasdijk Veilig vraagt uw steun voor een fietspad met alle bomen door de petitie te ondersteunen en te delen via deze site: https://petities.nl/petitions/maak-de-bergsche-maasdijk-veiliger-voor-fietsers?locale=nl