Gemeenten Zaltbommel en Maasdriel op zoek naar opvang honderden vluchtelingen
BOMMELERWAARD – Begin 2024 spraken de gemeenten Maasdriel, West Maas en Waal en Zaltbommel in een samenwerkingsovereenkomst af om de opvang van vluchtelingen te verdelen. Nu alle gemeenten hun opvangplannen aan de provincie moeten aanleveren worden deze plannen concreter. In een brief aan de waarnemend commissaris van de Koning van Gelderland laten de drie gemeenten weten hoe ze dat samen willen doen.
- Gemeente Maasdriel zet in op een locatie voor ongeveer 40 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV)
- Gemeente West Maas en Waal is op zoek naar een locatie voor 150 tot 180 vluchtelingen
- Gemeente Zaltbommel is in gesprek met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) over een geschikt te maken locatie voor noodopvang voor 168 vluchtelingen voor de duur van 5 jaar
Burgemeester Bakermans van Zaltbommel, namens de drie gemeenten: “We nemen samen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid met het bieden van opvangplekken. De asielzoekerscentra in Nederland zitten al tijden overvol en er zijn enorme tekorten aan opvangplekken. De humanitaire nood is hoog. Wij bieden, net als veel andere gemeenten in Nederland, een thuis aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.”
De gemeenten Zaltbommel, Maasdriel en West Maas en Waal sloten begin 2024 een intentieovereenkomst om samen te werken aan de opgaven voor de Spreidingswet. Samen kunnen ze de gezamenlijke opgave goed oppakken. Ze vullen elkaar goed aan en hebben elkaar ook nodig om te voldoen aan de opgaven.
In een brief aan de waarnemend commissaris van de Koning van Gelderland lieten de drie gemeenten weten hoe ze dat samen willen doen. Op 1 november moeten alle provincies hun plannen inleveren bij het ministerie van Asiel en Migratie.
Volgende stap: op zoek naar locaties
De gemeenten moeten nu aan de slag met het vinden van geschikte locaties om ook daadwerkelijk aan de opgave te kunnen voldoen. Per 1 juli 2025 moeten die locaties beschikbaar zijn om mee te tellen voor de Spreidingswet. Het is nu nog niet bekend wanneer de opvanglocaties daadwerkelijk open gaan en op welke locatie. De gemeenten zoeken naar geschikte locaties voor asielopvang en AMV. Uiteraard gebeurt dit in overleg met het COA. Zodra er meer bekend is over de locaties, informeren ze de omgeving.
Omdat de opvang van vluchtelingen een wettelijke taak is, kan het college van burgemeester en wethouders dit besluit nemen. Het college van burgemeester en wethouders neemt hierin haar eigen verantwoordelijkheid. Het college informeert de gemeenteraad hierover.
Zodra een locatie is gevonden en er afspraken zijn gemaakt met COA informeren we omwonenden, ondernemers in de buurt van de locatie en alle inwoners van de gemeenten.
Uiteraard zorgt het college van burgemeester en wethouders dat waar mogelijk bewoners kunnen meepraten over de invulling van de opvang. We spannen ons in om ervoor te zorgen dat de opvang voor iedereen goed verloopt, voor zowel omwonenden als de vluchtelingen.