LET OP! Nepagenten actief in de Bommelerwaard. Meerdere meldingen uit Poederoijen
112REGIO – Dinsdagavond zijn meerdere mensen in Poederoijen benaderd door zogenaamde nepagenten. Meerdere mensen werden telefonisch benaderd door kwaadwillende die zich voordeden als politiemensen. Ze richtten zich vooral op oudere mensen in de buurt van de Dirk Loef van Hornestraat. De nepagenten belden naar vaste telefoonnummers en vertelden dat er inbrekersgereedschap was aangetroffen, samen met een briefje waarop inbraakadressen zouden staan. Tijdens het gesprek vroegen ze of er meer dan 1000 euro contant geld of waardevolle sieraden in huis waren, met de mededeling dat de politie deze dan zou ophalen en veilig in een kluis zou bewaren tot de inbrekers waren opgepakt.
Gelukkig trapte een oplettende bewoner hier niet in. Toen deze bewoner niet op het verzoek inging, werd de vrouw die zich als politieagent voordeed boos en verbrak de verbinding. De bewoner waarschuwde meteen de buurt via WhatsApp. Een inwoner uit Poederoijen zag een jonge, witte auto zonder verlichting wegrijden, met daarin een man en een vrouw in politie-uniformen, hij kon het kenteken helaas niet lezen, omdat de kentekenverlichting dus uit stond. Hierop heeft hij direct de politie gewaarschuwd en doorgegeven wat hij had gezien. De politie Bommelerwaard stuurde maandagavond meteen een burgernetbericht om zoveel mogelijk mensen te waarschuwen. Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Wat kunt u doen tegen nepagenten?
Als u bent gebeld:
- Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
- Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
- Als u informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.
Als er iemand aan de deur staat:
- Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.
- Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Bekijk hier een voorbeeld. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.