Oorlogsmuseum in Wijk en Aalburg officieel geopend
WIJK EN AALBURG – Dit jaar vieren we in heel Nederland 80-jaar vrijheid. Ook in de gemeente Altena staan we daar met allerlei activiteiten bij stil. Eén van die activiteiten is de opening van het Oorlogsmuseum Altena. Met het doorknippen van een lint verrichtte burgemeester Egbert Lichtenberg zaterdag (12 april) de officiële openingshandeling samen met Peter-Willem Langebeeke van de Stichting Oorlogsmuseum Altena en zijn zoontje van bijna 2.
Het oorlogsmuseum is (tijdelijk) gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Wijk en Aalburg. Hier is vanaf 12 april de gemeentecollectie over de tweede wereldoorlog in Altena te bekijken. Het beheer van de collectie is in handen van de stichting Oorlogsmuseum Altena. Samen met veel vrijwilligers is in de afgelopen maanden hard gewerkt aan de inrichting en een bijzondere opzet van het museum.
“De betekenis van vrijheid doorgeven”
Jean de Kock, voorzitter Stichting Oorlogsmuseum Altena: “Wij kijken ernaar uit om op de nieuwe locatie in Wijk en Aalburg de verhalen van vrede, vrijheid en verbinding te delen. Onze vrijwilligers hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een mooi concept voor jong en oud; we willen alle bezoekers de vaak onbekende geschiedenis van Altena in de Tweede Wereldoorlog laten ontdekken en de betekenis van vrijheid doorgeven, zodat het verleden ons bewuster maakt van het heden. We moeten de waarde van vrijheid koesteren, ook in het belang van toekomstige generaties.”
Persoonlijke verhalen
In het nieuwe museum zijn veel voorwerpen uit de tweede wereldoorlog in Altena te zien. Zij vertellen vaak hele persoonlijke verhalen. Verder zijn er meerdere diorama’s, waaronder twee woonkamers: één van een SS-gezin, de ander van een verzetsgezin. Ook is er een diorama van de Slag om Kapelsche Veer, een gebeurtenis die veel voor de vrijheid van Altena betekende.
Wat zou jij doen?
Het Oorlogsmuseum Altena wil niet alleen de lokale verhalen herdenken en levend houden, maar wil bezoekers ook bewust maken van het belang van vrijheid. Via een aantal interactieve touchscreens is er ruimte voor keuze en reflectie. Wat zou jij doen in tijd van oorlog? Zou je verzet plegen, samenwerken of proberen te overleven?
De stichting nodigt in het nieuwe museum ook scholen, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties uit, om dit verhaal te vertellen en betrokkenheid van inwoners te vergroten.
Geschiedenis doorgeven om niet in herhaling te vallen
Burgemeester Lichtenberg: “Voor de meeste van ons is het heel normaal en vanzelfsprekend dat wij in vrede en vrijheid leven. Maar dat geldt niet voor iedereen; de voorbeelden daarvan zien we dagelijks in het nieuws. Daarom is het nu misschien wel belangrijker dan ooit dat de geschiedenis van onze vrijheid, veiligheid en vrede wordt doorgegeven aan jongere generaties zodat wij niet in herhaling vallen. Dit museum is daar een prachtige plek voor, mede dankzij de vrijwilligers die zich ervoor inzetten om het verleden levend te houden.”
Bezoek het museum
Het Oorlogsmuseum is op zaterdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur open voor het publiek. Op doordeweekse dagen is het museum op afspraak te bezichtigen. Vanwege de viering van 80 jaar vrijheid is het museum dit jaar gratis te bezoeken.
Een combinatie met de Battle Field Tour is ook een mogelijkheid. Aanmelden kan via info@oorlogsmuseum-altena.nl.
Uitbreiding altijd welkom
Inwoners van Altena die nog in het bezit zijn van materialen uit deze periode of verhalen kunnen delen, zijn altijd welkom bij de stichting en in het museum. Ook mensen die zich als vrijwilliger aan willen sluiten zijn meer dan welkom.
Bezoek voor meer informatie eens www.oorlogsmuseum-altena.nl.