Schriftelijke vragen BVNL over participatie en tendermethodiek windenergie
ZALTBOMMEL – De BVNL-fractie heeft met verbazing kennisgenomen van de bestuurlijke brief over de tender windenergie en heeft daarom negen belangrijke vragen opgesteld over dit proces. Deze vragen richten zich op de waarborging van participatie, netcapaciteit, landelijke normen, en de actualiteit van de tendermethodiek.
Participatie en draagvlak
In de raadsinformatiebrief wordt genoemd dat participatie en draagvlak goed geborgd blijven tijdens het proces. Echter, de tendermethodiek wijst uit dat participatie slechts voor 30% meeweegt onder maatschappelijke criteria en niet als knock-outcriterium wordt gehanteerd. BVNL wijst erop dat een initiatiefnemer kan winnen zonder zich daadwerkelijk te committeren aan participatie. Dit roept de vraag op:
- Hoe worden participatie en draagvlak dan toch goed gewaarborgd?
Daarnaast kan het voorkomen dat een initiatiefnemer een sterk participatieplan presenteert, maar dit niet uitvoert. BVNL vraagt zich af:
- Hoe wordt gewaarborgd dat een plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd?
Netcapaciteit
Hoewel er onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is, wordt dit niet als reden gezien om de tender uit te stellen. In de tendermethodiek wordt geen harde eis gesteld met betrekking tot de netcapaciteit, behalve dat initiatiefnemers contact moeten leggen met netbeheerders. Daarom stelt BVNL de volgende vragen:
- Speelt de gemeente hierin een rol of is dit volledig de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer?
- Wordt op dit gebied ook rekening gehouden met een breder maatschappelijk belang?
Geluid en slagschaduw
De landelijke normen voor geluid en slagschaduw worden pas eind 2025 of begin 2026 verwacht. Tegelijkertijd loopt er een rechtszaak bij de Raad van State over Windpark Bommelerwaard-A2, waar mogelijk hogere EU-regelgeving niet wordt nageleefd. BVNL vraagt zich af hoe het college dit wil aanpakken:
- Hoe gaat het college hier exact invulling aan geven?
- Kan meer inzicht worden gegeven in de afwegingen die op dit gebied zijn gemaakt?
Omgevingsfonds
Een omgevingsfonds is verplicht, en initiatiefnemers moeten in overleg met omwonenden tot een goede invulling hiervan komen. BVNL vraagt zich af:
- Wat is de exacte definitie van omwonenden?
Actualiteit van de tendermethodiek
De huidige tendermethodiek dateert van december 2021, terwijl sindsdien veel is veranderd. Problemen met netcapaciteit, hogere windturbines, en de Omgevingswet zijn slechts enkele voorbeelden. BVNL vraagt zich af:
- Is er gekeken of de tendermethodiek nog passend is voor de huidige situatie en of lessen van de afgelopen jaren niet ontbreken?
- Kunnen de overwegingen om de tendermethodiek niet te actualiseren worden toegelicht?
Conclusie
BVNL benadrukt dat de besproken onderwerpen cruciaal zijn voor een zorgvuldig proces rondom windenergie in de gemeente. De fractie hoopt dat het college deze vragen op korte termijn en met de nodige helderheid beantwoordt.